Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

O PRODUKTECH » AMARANT

AMARANT

 

Amarant je považován za plodinu budoucnosti. Semínka amarantu jsou nutričně nesmírně cenná zejména pro svůj obsah bílkovin. Rostlinné zdroje totiž většinou neobsahují bílkoviny, vekterých je zastoupeno kompletní spektrum esenciálních aminokyselin a proto by měli vegetariáni kombinovat různé rostlinné zdroje bílkovin. Amarant (stejně jako quinoa) je však výjimkou a poskytuje tělu všechny esenciální aminokyseliny. Navíc obsahuje vysoké množství těchto bílkovin.

Je tedy výbornou potravinou pro vegetariány a vegany.

 

Neobsahuje lepek, proto je vhodný také pro celiaky.

 

Amarant je také přínosný pro ty, kteří trpí vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Amarant je také vynikajícím zdrojem vlákniny a železa a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.

 

Amarantové semínko převyšuje klasická obilná zrna svými nutričními hodnotami, také obsah  minerálních látek je několikanásobně vyšší v porovnání s jinými obilovinami (např. obsah železa je až pětkrát větší a vápníku obsahuje dokonce dvakrát víc jak mléko.

 

Amarant by neměl chybět v jídelníčku vegetariánů, sportovců a hlavně lidí s celiakií a vysokým cholesterolem. Podle odborníků amarant podporuje tvorbu mozkových buněk u dětí, má tedy příznivý dopad na duševní vývoj.

 

Zrno se upravuje různými způsoby: vařením, pražením, pufováním, extruzí, nakličováním, mletím na různé typy mouky atd. Nejběžnější způsob úpravy semen je jejich opražení za normálního nebo zvýšeného tlaku, přičemž zrno pukne, zvětší svůj objem a získává oříškovou chuť a aroma. Takto se pukance konzumují buď samostatně jako snacky, s mlékem a medem a mohou být náhražkou strouhanky při obalování masa nebo zeleniny. Jsou také vhodné k posypu cukrářských výrobků, krémů a ovocných salátů.

 

Amarant má jemnou, lehce oříškovou chuť. Nejčastěji jej používáme místo rýže či kuskusu jako přílohu. Použijeme-li při vaření amarantu více vody, můžete jej připravit na sladko jako kaši.

 

TĚSTOVINY

Amarantové těstoviny se používají jako příloha, do zeleninových salátů a do zapékaných jídel.