Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Úvod » MOUKY, ZAHUŠŤOVADLA,KRUPICE » Mouka amarantová 300g NATURAL


        

Mouka amarantová 300g NATURAL

 

Skladem: 0,00 ks
Číslo produktu: 5159
Výrobce: Natural Jihlava
naše cena bez DPH: 26,00 Kč
naše cena s DPH (15 %):
29,90 Kč

do košíku:
  ks  

Amarant má vysoký obsah bílkovin (13–19 %) s vyváženým aminokyselinovým profilem. Obdobně jako quinoa obsahuje aminokyseliny lysin a tryptofan, které se v rostlinné říši vyskytují poměrně vzácně. Díky nim se proteiny obsažené v amarantu blíží svým složením kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Amarant obsahuje vysoké procento nenasycených mastných kyselin. Z výživového hlediska je obzvlášť důležitý obsah kyseliny linolové ze skupiny esenciálních Omega-6 mastných kyselin a kyseliny alfa-linoleové ze skupiny Omega-3. Ty jsou mimo jiné zodpovědné za optimální fungování nervového systému, mozku, kardiovaskulárního systému, za produkci hormonů a imunitu.

Amarant obsahuje minimum jednoduchých cukrů. V zrnech amarantu jsou jednoduché monosacharidy (glukóza, fruktóza) obsaženy jen ve stopách a oligosacharidy (maltóza, rafinóza, sacharóza) v rozmezí 1 až 2 %. Majoritní podíl je tvořen složenými cukry, tj. polysacharidy (zejména škrobem s vysokým obsahem amylopektinu - 92 % až 100 % v závislosti na druhu amarantu a podmínkách jeho kultivace), které jsou vstřebávány postupně a nevedou k výkyvům hladiny krevního cukru. Zrnka škrobu jsou velmi malá (1–3 mikrometry) a vážou velké množství vody ve střevě, proto jsou vhodná k prevenci a léčbě zácpy.

Amarant je na vlákninu bohatší než ostatní cereálie (pšenice, ječmen, žito, rýže, kukuřice). Podíl vlákniny v amarantovém zrnu může dosahovat až 15 %. Amarant je tak ideální potravinou při zácpě a doporučuje se jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku. Vedle obecně známých příznivých účinků rozpustné a nerozpustné vlákniny na gastrointestinální trakt, byly prokázány příznivé účinky amarantové vlákniny a amarantového zrna na kardiovaskulární systém, zejména v souvislosti s tzv. metabolickým syndromem.

Amarant je bohatý na vitaminy řady B, hlavně B1 (thiamin) a B2 (riboflavin), které jsou nutné pro správnou funkci nervového sytému, dále vitamin C a vitamin E (alfa-tokoferol), který má silné antioxidační účinky. Amarant dále vyniká vysokým obsahem železa, hořčíku, sodíku, zinku a vápníku. Ten je v amarantu zastoupen dokonce ve větším objemu než v mléku nebo tvarohu. Zcela mimořádná je pak přítomnost vzácného antioxidantu skvalenu, který byl poprvé objeven v jaterním tuku žraloka hlubinného. Amarant, s koncentrací 5 až 7 % této látky, představuje největší rostlinný zdroj skvalenu vůbec.

Amarant je přirozeně bezlepková plodina. Amarantové zrno a amarantová mouka, která se z něho získává, tak představují jednu z možností, jak zpestřit a obohatit jídelníček celiaků.

Složení: mleté amaranthové zrno.