Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

O PRODUKTECH » POHANKA

POHANKA

 

Pohanka je nazývána pseudoobilovinou.

Pohanka je zajímavá pro svou vyváženou skladbu aminokyselin, zejména lysinu, který působí jako   prevence oparů. Obsahuje též bílkoviny, vlákninu, minerály, ale také vysoký obsah škrobu.

Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin.

Za zmínku stojí i vitamín cholin, která regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Je také nejlepším přírodním zdrojem rutinu důležitém pro cévní pružnost.

 

Pohanka je přirozeně bezlepková.

Rozdíl mezi světlou a tmavou pohankou

Na trhu lze koupit pohanku kroupu světlou a tmavou. Hlavní rozdíl je v technologii zpracování. Při loupání pohanky je tmavá pohanka loupaná vysokou teplotou, tudíž povrch mírně zkaramelizuje a je tmavý. Organismus tím pádem ještě více zahřívá a nedodá své skvělé výživné látky. Má také silnější pohankové aroma, které ne každému voní. Pohanka světlé barvy (prodávané především v obchodech se zdravou výživou) je loupaná mechanicky, zachovává si své výživné hodnoty, ale po uvaření spíše vytváří kaši. I tato pohanka má své specifické aroma, ale v menší míře. Pohankového aroma lze velmi jednoduše odstranit. A to když necháme pohanku nabobtnat ve vývaru. Ať už zeleninovém, tak ovocném.

Pohanková mouka
Pohankovou mouku ocení pro svou lepivou a pojící funkci nejen lidé s bezlepkovou dietou, ale i ti, jenž chtějí péct bez vajec.
Z celkové hmotnosti mouky při pečení moučníků by měla tvořit ¼ hladká pohanková mouka. U slaných placek, palačinek a noků nejméně ½ z celé hmotnosti přidávané mouky.
Moukou nebo krupicí lze velmi lahodně zahušťovat omáčky. Doporučuji nejen klasickou variantu - mouku osmahnout na másle, ale i opražení krupice na suché pánvi a pak použít přímo do polévky nebo omáčky. Pozor, zhoustnutí přichází o něco déle, než u klasického zahušťování bílou pšeničnou moukou.