QUINOA
Quinoa je jedna z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Její český název je Merlík čilský.
Je to vysoce výživná potravina, která je zajímavá nejen z hlediska svého výjimečného bílkovinného složení. Je tedy velmi vhodná pro vegetariány a vegany. Až na nízký obsah methioninu jsou v ní zastoupeny všechny potřebné proteiny a svým podílem lysinu se tato obilovina podobá sóje, která je v mnoha zemích světa hlavním zdrojem bílkoviny. Nutno podotknout, že lysin je aminokyselinou, která je v rostlinné říši spíše vzácností.
Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2 prospívá lidem trpícím migrénami a jako potravina s velmi vyským obsahem vlákniny napomáhá při snižování krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocnění, rakovině tlustého střeva a při diabetu. Obsahuje též velké množství železa a minerálních látek.
Dle čínské medicíny harmonizuje ledviny.
Qiunoa je vhodná pro diabetikya pro celiaky. Vyznačuje se jemnou strukturou a lahodnou chutí.
Je lehce stravitelná a nenadýmá.
Quinoa je možné použít k zahuštění polévek, do bramboráků, popřípadě ji namíchat s jiným druhem mouky, maximálně však do výše 10%.