UMEBOSHI
Obsahují bohatě vápníku, železa a i díky vysokému obsahu soli jsou v Japonsku považovány za extrémně zdravé. Používají se jako lék při nachlazení i jako prevence nachlazení, při zažívacích obtížích, mají vliv na imunitu a zpomalují celkové stárnutí organismu. Plody jsou nakládány do slaného nálevu do sudu a zatíženy. Tekutině, která se během procesu shromažďuje na dně sudu se říká umeocet. Po ukončení procesu jsou švestičky svraštělé, nasáklé solí a mají zvláštní slanokyselou chuť. Jsou velmi zdravé. Nutno dodat, že švestičky se používají jen ve velmi malém množství
UMEOCET
Vzniká jako vedlejší produkt při nakládání japonských švestiček Umeboshi. Umeocet se hodí stejně jako běžný ocet do zálivek, salátů, jako dochucovadlo polévek i běžných jídel. Pro léčebné účely stačí pár kapek do sklenice vody a vypít.
Umeocet obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů, vitamínů. Napomáhá při bolestech hlavy, zlepšuje trávení a dodává energii. Výrazně snižuje kyselost a vyrovnává PH krve.
Tipy:
Možno užívat denně – stačí pár kapek do vlažné vody a vypít
Možno s ním dochucovat zeleninové saláty – není třeba solit, stačí jen trochu oleje
Rýži je možno dochucovat umeoctem místo soli
Stejně tak je možno dochutit dušenou zeleninu, obiloviny, luštěniny…